Maliye, Harcamaları Yüksek, Vergi Beyanı Düşük Kişileri Mercek Altına Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), harcamaları yüksek fakat gelir beyanı düşük olan kişileri yakın takibe aldı. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz" açıklamaları doğrultusunda VDK, denetimlerini yoğunlaştırdı.

ABD’de Enflasyon Beklentilerin Altında: Yıllık %2,9 Artış! ABD’de Enflasyon Beklentilerin Altında: Yıllık %2,9 Artış!

Yapılan ilk incelemelerde, lüks tüketim yapan ve aylık harcamaları milyonları bulan 800 kişi tespit edildi. Bu kişilerin lüks araç kullanımı ve yüksek harcamalarına rağmen vergi beyanında bulunmadığı veya çok düşük beyanlar verdiği belirlendi. Vergi müfettişleri, bu kişilerin harcamalarını inceleyerek gelir kaynaklarını tespit edecek ve vergilendirme işlemlerini gerçekleştirecek.

IBAN Yoluyla Tahsilat Yapanlar İnceleme Altında

VDK, IBAN üzerinden ödeme alan ve bu işlemler karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmeleri de mercek altına aldı. İncelemeye alınan hesap sahiplerine, gelirin kaynağına dair detaylı sorular yöneltiliyor ve hesaplarını başkalarına kullandıranların Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç işlediği belirtiliyor.

Bu incelemelerde, IBAN hesapları aracılığıyla tahsilat yapanların genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu belirlendi. Hesaplarını başkalarına kullandırarak vergi kaçıranlara yönelik incelemeler devam edecek. İfadesine başvurulan kişilerin doğru bilgi vermesi, mağduriyet yaşamamaları açısından önem taşıyor.

Mail Order Yöntemi de Takipte

Kurul, hizmet, e-ticaret ve mobilya sektörlerinde sıklıkla kullanılan 'mail order' yöntemiyle yapılan tahsilatları da inceleme altına aldı. Fiziki tahsilatın mümkün olmadığı durumlarda kullanılan bu yöntem, potansiyel vergisel riskler taşıdığı için VDK tarafından yakından takip ediliyor. 'Mail order' ile yapılan tahsilatlarda, satışı yapılan mal veya hizmet karşılığı fatura veya fiş düzenlenmemesi durumları izlemeye alındı.

Bu kapsamda VDK, vergi kayıp ve kaçağını önlemek adına denetimlerini sürdürerek, gelir beyanı yapmayan veya eksik beyan eden kişiler hakkında gerekli yasal işlemleri uygulamaya devam edecek.

Kaynak: AA